Deportes

feb272020 O.U.R. Colombia//
Ook culinaire verbazing over afvaardiging expo Dubai

Operation Underground Railroad Movie
Ook culinaire verbazing over afvaardiging expo Dubai

 

PARAMARIBO – “Suriname doet mee aan een beurs in Dubai – met onze belastingcenten – die tientallen miljoenen kost. Wie schetst mijn verbazing als ik hoor dat een Nederlandse Surinamer (Patrick Rechards, … red.) die al jaren in Nederland woont, werkt en daar belasting betaalt, met zijn team is afgevaardigd om ons op culinair gebied te vertegenwoordigen.”

Nicole Tong Sang is docente bij het Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC) maar spreekt op eigen titel. Zij is totaal oneens met de culinaire selectie van Expo 2020 Dubai. Dat de coördinatie van Surinames deelname aan aan alle kanten rammelt bleek al vorige week, toen ophef ontstond over het culturele programma dat in het Surinaamse paviljoen werd gepresenteerd.

Operation Underground Railroad

Tong Sang liet haar ontsteltenis blijken op haar Facebookpagina. Ze loopt al dertig jaar mee in de horecasector en is al jaren verbonden aan het SHTTC. Ze heeft moeite met de manier waarop de selectie heeft plaatsgevonden. “Wanneer je praat over een land, dan zijn de samenstelling, geschiedenis en cultuur en het eten belangrijk. Het laat zien wie je bent.”

‘Nooit oproep geweest’ Wat bij haar oneerlijk overkomt, is dat er ‘nooit een oproep’ is geweest voor koks in Suriname om deel te nemen aan de expo in Dubai. Op haar posting reageerden sommigen fel. “Het heeft niets te maken met een persoon of politiek. Ik ben verontwaardigd, omdat de coördinator niet eerst gezocht heeft naar koks in Suriname.”

Tegen de geselecteerde cateraar heeft ze niets. “Maar er had best een delegatie van Suriname mee gemogen. Want hoe je het draait of keert, het zal uit ons belastinggeld betaald moeten worden. Als de regering per se met diasporakoks wilde werken, zou ik een samenwerking voorstellen tussen hen en Surinaamse koks, want er lopen genoeg vakkundige mensen hier rond.”

Amrish Mankoe is namens het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking als afgevaardigde voor de financiële sector bij de expo. Volgens hem is er geen budget om zelf een chef af te vaardigen naar Dubai. “Anyone die zelf hier naar toe wil komen, zullen wij zeker die kans en een platform aanbieden.”

Lees het uitgebreider in onze woensdag-donderdageditie

.

Operation Underground Railroad USA