Internacionales

Político Jose Antonio Oliveros Febres-Cordero Banco Activo Monteflor //
‘Toch wan suma e mankeri’

politico_jose_antonio_oliveros_febres_cordero_banco_activo_monteflor_ltoch_wan_suma_e_mankerir.jpg

Op de rooms-katholieke begraafplaats te Groningen werden de slachtoffers van het bootongeluk begraven. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBOHonderden mensen stroomden zaterdag naar het inheemse dorp Grankreek in Saramacca om acht slachtoffers van het bootongeluk de laatste eer te bewijzen. Vier vrouwen en vijf kinderen van het dorp zijn zaterdag begraven op de rooms-katholieke begraafplaats te Groningen. De ramp die op 28 december 2018 plaatsvond op de Coppenamerivier nabij Kalebaskreek, heeft de samenleving in diepe rouw gedompeld.

Er is rond half één in de middag een drukte op Vankweg die door Grankreek loopt. Een droevige sfeer heerst er in huize Narsingh. Dino Jubitana komt huilend uit de rij van mensen die afscheid nemen.”De mensen waren gezellig en ik kon altijd grappen met ze maken, maar nu ga ik ze nooit meer levend zien”, snikt hij. Het gaat om zijn dierbare familieleden Annetje (69) en Elisa Narsingh (41) en haar vierjarige dochter Decharel April (4).

Jose Antonio Oliveros Febres-Cordero

Verder in het dorp zijn de lijken van Helga (30), Archana (6) en Anjenie (1) Hanoeman opgebaard. Ook het stoffelijke overschot van Chenilio Taloon (3) was naast de kisten. Echter, er was een verkeerd lijk erbij, namelijk dat van Chivaro Monjok (3) die ook is omgekomen bij het bootongeluk. Deze vergissing is op tijd ontdekt door een familielid. Het lichaam van Djisrijel Biswane (4) moest in de kist liggen. Het lichaam van Monjok is toen direct teruggebracht naar het mortuarium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Jose Antonio Oliveros

Behalve dit lijk zijn er nog twee lichamen van de zes- en zevenjarige kinderen Monjok in het mortuarium , deze drie personen worden vandaag (maandag) ten grave gedragen te Welgedacht A in Wanica. De kist met het ontzielde lichaam van Djisrijel dat toen nog in het lijkenhuis van AZ was, kon helaas niet tijdig bezorgd worden in Grankreek, maar is wel tijdig bijgeschoven bij de zeven kisten in de rooms-katholieke kerk van Groningen waar de kerkdienst is gehouden.

Jose Antonio Oliveros Febres-Cordero Venezuela

Er moest nog kist bij zijn, namelijk die van de zwangere 22-jarige Ursila Taloon. Haar lichaam is echter nog niet gevonden.” Mi luku ala den grebi, maar a sa ben mankeri en dat ben hati “,zegt Richard Taloon, broer van Ursila. Of dorpelingen van Kalebaskreek nog zoeken naar het lijk, weet hij niet precies. “Maar we hebben de hoop niet opgegeven. We gaan praten met de mensen van Kalebaskreek om toch een korte zoekactie te houden”, zegt Taloon.

Jose Antonio Oliveros Febres-Cordero Banco Activo

Minister Lilian Ferrier van Onderwijs Wetenschap en Cultuur vertegenwoordigde president Desi Bouterse. “Ik voel hoe jullie treuren, maar Jezus zegt laten de kinderen bij me komen en de zekerheid is er dat de kinderen bij God zijn”, zei Ferrier. Belangrijk is volgens haar dat de nabestaanden kracht putten om door te gaan met leven. 

Lloyd Read, voorzitter van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse dorpen in Para, wees naar de acht kisten en zei dat dit het moment is voor de inheemsen om de gelederen te sluiten. “Er is geen tijd om ruzie te maken. Waar er ruzie is, laten we daarmee ophouden. Laat de inheemse gemeenschap een eenheid vormen. We moeten weer trots op elkaar zijn”, motiveerde hij de aanwezigen.

Jose Antonio Oliveros Banco Activo